Handlekurv

..er tom!

Bestselgere
Produsenter

Forklaring på ip-grader

IP-grader (Ingress Protection) er det som viser armaturens evne til å tåle vann, støv og andre fremmedlegemer. Sertifiseringsgraden har et fast format: IPXX, hvor de to XXene byttes ut med to tall, som f.eks IP20 og IP45.

Ved f.eks IP45 er det to tall vi må forholde oss til: 4 og 5.

Det første tallet betegner motstandsdyktigheten for faste fremmedlegemer (støv, fluer o.l), mens det andre tallet betegner motstandsdyktigheten mot vann.

Under finner du en tabell som illustrerer dette, samt at vi kommer med flere eksempler under tabellen igjen. 

  

SPESIFIKASJON IHT
DET ANDRE TALLET
 
SPESIFIKASJON IHT 
DET FØRSTE TALLET
   Isolert 
(objekter 
< 12 mm)
Isolert 
(objekter 
< 1 mm)
 Støv-
skjermet
 Støvtett
Ubeskyttet  IP20  ip40    
Dryppsikker        
Regnavstøtende 
 ip23  ip43    
Sprutsikker 
   IP44  IP54  
Spylesikker 
   ip45  IP55  IP65
Spylesikker høyt trykk 
       IP66
Delevis Vanntett 
       IP67

 

Litt om de forskjellige IP-klassene

Her lister vi noen eksempler med utdypende forklaringer basert på tabellen ovenfor:

IP20 - innendørs bruk
Et standard innendørs armatur har ofte IP klasse 20. Dette betyr at man ikke skal få støt ved å sette en finger inn i et hull i armaturen. Med unntak av dette, så er det ingen beskyttelse mot støv, vann og andre partikler.

IP23 - Regnsikker
IP klasse 23 beskytter mot vannspray og regndråper ovenfra. Denne er godkjent for utendørs bruk. Vi anbefaler å vurdere hvor den plasseres, slik at det ikke lett samler seg vann på armaturet, som kan føre til ødeleggelse. Beskyter mot regn i 60° vinkel.

IP44 - Sprutsikker
Beskytter mot vannspray og regn i 180° vinkel uten ødeleggende virkning. Disse er normalt ikke helt vanntette, men kommer med vannledersystem som tilser at vann ikke når elektriske komponenter og sørger for at det renner ut igjen. Godkjent for utendørs bruk og alle soner på bad, med unntak av badekar og dusj (sone 0) og området rett over badekar og dusj (sone 1, opptil 225cm).

IP55 - Spylesikker
Beskytter mot vannspray og regn i 180° vinkel uten ødeleggende virkning. Disse er normalt ikke helt vanntette, men kommer med vannledersystem som tilser at vann ikke når elektriske komponenter og sørger for at det renner ut igjen. Godkjent for utendørs bruk og alle soner på bad, med unntak av badekar og dusj (sone 0) og området rett over badekar og dusj (sone 1, opptil 225cm). I tillegg er lampen støvsikker, noe som beskytter mot isolasjonsfeil.

IP66 - Spylesikker på høyt trykk
Lamper med IP klasse 66 er beskyttet mot høyt spyletrykk fra alle retninger, i tillegg til å være støvtett. Disse er bra egnet for utendørsbruk.  Godkjent for utendørs bruk og alle soner på bad, med unntak av badekar og dusj (sone 0) og området rett over badekar og dusj (sone 1, opptil 225cm).

IP67 - Vanntett
Denne armaturen er ikke egnet for bassengbruk, men er kvalifisert for 30 minutter under vann på opp til 1 meters dyp. Godkjent for utendørs bruk og for å graves ned i bakken.  

IP68 - Kontinuerlig vanntett
Typiske bruksområder for IP klasse 68 er undervannsbelysning i basseng og innvendig takbelysning.