Handlekurv

..er tom!

Bestselgere
Produsenter

Guide til utebelysning

 En viktig ting å tenke på når man skal velge utebelysning er IP-graden til lampene. Utebelysning har normalt IP 44, IP 55 eller IP 66. Hva slags IP-grad man bør velge avhenger av hvor lampen skal plasseres og hvor utsatt den vil være for vær og vind. Generelt sett er det ønskelig med høy IP-grad, jo mer utsatt lampen vil være.

Les mer: IP-grader.

Andre ting man bør tenke på er å investere i belysning av solid materiell og rustfritt stål. Ved investering av stolper som ikke skal stå under tak, så bør man ta høyde for snø i vinterhalvåret. De fleste steder i landet ligger den på opp til 30 til 60cm. 

LED for utebelysning

LED er en god investering når man vurderer utebelysning. Ikke bare er det energibesparende, men LED belysning har også en svært lang levetid. Dette er en stor fordel om utebelysningen ofte skal være påskrudd når det er mørkt, siden du raskt vil spare inn den ekstra kostnaden av å investere i LED belysning.

En annen fordel med LED utebelysning er at det ikke tiltrekker seg mygg, fluer og andre insekter. Dette er fordi LED, i motsetning til andre lyskilder, ikke produserer ultrafiolett lys. Du slipper da å bli spist opp av myggen og det vil ikke samle seg like mye døde fluer rundt lyskilden.

En vakkert opplyst gangvei

Slik bruker du utebelysning

Når det kommer til utebelysning er det viktig at du ikke velger belysning som er for skarp. Det kan være forstyrrende når du f.eks kommer kjørende i bil på en mørk kveld. 

Du kan bruke utebelysning til å lyse opp vei og sti rundt huset ditt. Det er betryggende for gjester om det er tydelig lyst opp og markert hvor man skal gå. I tillegg til å lyse opp veier, så kan du bruke belysning for å lyse opp større områder utenfor huset. Det er f.eks vanlig å lyse opp parkeringsplassene og andre større områder på egen tomt. Dette kan også være avskrekkende for eventuelle innbruddstyver.

 

Fokus belysning
Fokus belysning
Silhuett belysning
Silhuett belysning
Skygge belysning
Skygge belysning

 

 • Fokus belysning: Denne typen belysning brukes for å sette fokus på et objekt. Dette er ofte områder av hagen, en status, arkitektur og andre ting man ønsker at skal være ekstra synlig. Et råd er at lyskilden i størst mulig grad ikke bør være synlig, slik at man unngår flares.
 • Silhuett belysning: Dette er en metode for å legge fokuset på vegetasjon eller noe annet spennende utenfor huset ditt. Om man plasserer belysningen i bakgrunn og sikter mot en flate, så vil dette skape en spennende effekt. Denne metoden markere fasongen på objekt, uten at det drar frem farger eller tekstur. Husk at du ikke må bruke denne metoden mot et vindu eller i retningene av naboene - målet er å vaske ut bakgrunnen og sette det som er foran i fokus.
 • Skygge belysning: Motsatt av silhuett belysning er skygge belysning. Om man har spennende vegetasjon eller et annet objekt kan man plassere et lys i forgrunnen og lyse direkte mot objektet, slik at man får skyggen av objektet på flaten i bakgrunn. Om du ønsker en større skygge i bakgrunn, så kan du plassere lyskilden nærmere objektet du vil lage skygge av. Vil du ha mest mulig detalj, så anbefales det å bruke en flate som har minst mulig detaljer og lys farge.

 

Skiltbelysning
Skiltbelysning
Trebelysning - lys opp trær
Trebelysning
Uplights
Uplight

 

 • Skiltbelysning: Flomlys er bra for å lyse opp skilt. Dette er svært populært for bedrifter og gårder som har et navn de ønsker å profilere. Det er viktig at du tenker på hva slags skilt du skal lyse opp, avstand og hvilken vinkel du vil lyse fra. Det ser best ut om du gjør det med bare en lyskilde, da det vil gi et mer jevnt lys.
 • Trebelysning: Om du har vakre trær i hagen din kan trebelysning være en bra metode å gjøre hagen enda mer vakker. Metoden handler om å belyse opp grenene i treet, uten at lyskilden skal være synlig. Om man vil legge til en ekstra effekt, så kan man vurdere uplights på bakken under treet.
 • Uplight: En metode som brukes for å legge fokus på de finere detaljene av eiendommen din, som f.eks et vakkert tre, arkitektur o.l. Legg fokus på repeterende mønster, vinduer, kanter og blomstrende trær for å få god effekt.

 

Lys opp gangstien
Gangvei belysning

Lys som sprer seg utoverSpredt belysning Lys opp din fonteneFontene belysning 

 

 • Gangvei belysning: Plasserer du lyskildene annenhver etter hverandre langs gangstien du ønsker å belyse vil du få et bra alternativ til det vanlige hvor de er på linje med hverandre langs stien. Lysene bør stå ca. 1,5-2m fra hverandre, litt avhengig av hva slags lyskilde du bruker. 
 • Spredt belysning: Dette er en fin metode for å lyse opp ting som er lavt på bakken. Det passer perfekt ved blomsterbed, små trær og lignende vegetasjon.
 • Fontene-belysning: Lyser du opp fontener med uplights, så vil det gi en flott og dramatisk effekt. Dette passer fint både innendørs og utendørs. Legg gjerne til fargede lenser for en ekstra effekt.

 

Dambelysning for hage
Dambelysning
Vegglys
Vegglys
Downlights
Downlights

 

 • Dambelysning: Få ting er vakrere enn en dam i hagen. Vel, kanskje bare en opplyst dam i hagen? Undervannsbelysning i hagedamer kan få en ekstra effekt om du legger til fargelenser. Kanskje du kan matche det med stilen til resten av eiendommen din?
 • Vegglys: Denne metoden er svært vakker om du har en vegg med mønster, som f.eks steinvegg, murstein eller noe annet med ujevn flate. For å få best effekt med denne metoden er det best om du flytter lyskilden noen centimer ut fra veggen og sikter mot veggen i en 90-graders vinkel. 
 • Downlights: En populær metode som brukes både som nyttelys og for å vise frem elementer i arkitekturen. Som navnet tilsier, så er dette lys som lyser nedover. Det er vanlig å ha downlights under tak, langs veggen utenfor hus. Det lyser bra opp om kveldene, samtidig som det er lettere å bevege seg rundt huset.

 

TrappebelysningTrappebelysning RekkverkbelysningRekkverkbelysning Sikkerhetslys: lys opp gårdsplassenSikkerhetsbelysning

 

 • Trappebelysning: Det blir mer og mer vanlig å lyse opp trapper, både ute og innendørs. I tillegg til at det ofte gir en effekt som ser bra ut, så gir det også økt sikkerhet i hjemmet. Vi anbefaler å bruke svak LED belysning, gjerne montert slik at det lyser nedover.
 • Rekkverkbelysning:Litt på samme måte som trappebelysning, så kan man lyse opp rekkverk for å fremheve huset og for å gi økt sikkerhet. Bruk svak LED belysning og monter med lysretning nedover under rekkverket. I f.eks hjørner kan man også vurdere å sette en lampe oppå rekkverket.
 • Sikkerhetsbelysning: Det gode gamle flomlyset vi ofte bruker til å lyse opp gårdsplassen. De som har har dette bruker ofte en skarp lyskilde som skrus på når den oppdager bevegelse. Vi anbefaler å bruke en svakere belysning, slik at du selv slipper å få en lyskaster i ansiktet hver gang du kommer hjem.