Handlekurv

..er tom!

Bestselgere
Produsenter
Klarna

Guide til stuebelysning

Stuen er ofte rommet hvor man legger mest arbeid i vise fram hjemmet sitt i. Lys er en viktig del av interiøret og det er stor forskjell på en bra jobb og en dårlig jobb.

Siden stuen kanskje oftere ommøbleres enn andre rom, så er det viktig at belysningen her inne er gjennomtenkt og fleksibel. Stuen har også ofte flere bruksområder enn andre rom: Vi slapper av her, vi jobber her, vi koser oss med venner, vi spiser her, vi lar gjester sove på sofaen og noen ganger vil man kanskje nyte en god bok. Hvordan du kan bruke din stue er ofte begrenset av hva slags lys du har tilgjengelig her.

Noen enkle tips for lys i stuen 

Noen raske tips til hvordan du kan lyse opp din stue:

  • Lyskilder som lyser direkte eller mot taket gir økt inntrykk av høyere takhøyde.
  • Har du et stort rom er det fint å markere hjørner med f.eks en gulvlampe.
  • Lys opp bilder og kunst med bildebelysning.
  • Gjem gjerne lamper bak møbler og pynt.
  • Spotlights inni skap og hyller kan være en fin detalj i mange stuer.

Har du noe ekstra fint du vil vise fram i stuen, så lys det gjerne opp med direkte lys fra en spot. 

8 eksempler på hvordan du kan bruke belysning i stuen

#1: Forskjellige typer lys

Her ser du en god miks av stemningsbelysning, effektbelysning og oppgavebelysning. Stemningsbelysningen ser du flere steder i rommet (f.eks spotter i taket), mens effektbelysning brukes i hyllen for å vise frem kunst. Til slutt ser du et eksempel på oppgavebelysning over sofaen, som gjør rommet egnet for til å f.eks lese en bok.

#2 lys på skinner

Her ser vi en skinne med lys som i tillegg til å gi en kul og industriell effekt, også hjelper ved å sette fokus på kunst og andre objekter i rommet. Bordlampen på venstre gir oppgavebelysning om man ønsker å slappe av i sofaen med en god bok.

#3 Varm effektbelysning

I dette rommet ser vi eksempler på effektbelysning. Varmt lys spres i rommet og bidrar til å bli en del av rommets helhet. Denne metoden passer bra i tradisjonelle hjem hvor treverk dominerer.

#4 Effekt- og stemningsbelysning

Et moderne hjem som bruker belysning til å både skape stemning og effekter. Stemningen får vi fra spottene i taket, som kan dimmes til anledningen. Effektbelysningen ser vi eksempler på over bildene og skap - dette er belysning som bidrar til interiøret.

#5 Moderne lamper

Man trenger ikke alltid fylle taket med spotter. Her ser du et eksempel på hvordan man kan bruke lamper til å fylle rommet. Gulvlampene lyser opp det hvite taket og bidrar til å spre lyset i rommet via hvite vegger og tak. Siden man lyser oppover for å belyse rommet, så bidrar også dette til å skape en mer dramatisk belysning i rommet via skyggene du ser i hjørner.

#6 Et varmt rom

Her ser vi et eksempel på et klassiskt rom hvor en mer varm farge på belysningen bidrar til følelsen man får av rommet. Her ville ikke skarpt og hvit lys gitt samme effekt. Denne varme effekten blir ekstra god når man kombinerer den med stearinlys og fyr i peisen.

#7 Cove belysning

En spennende effekt som virkelig gjør det til et moderne hjem. Kanskje ikke det enkleste å bygge inn i et eksisterende hjem, men så absolutt noe vi ser har blitt populært på kontorer og nybygg.

#8 Stilrent og moderne belysning

Her ser vi et eksempel på en god miks av belysning, som tilsammen skaper et stilrent og moderne belysningsoppsett.