Handlekurv

..er tom!

Bestselgere
Produsenter

Guide til kontorbelysning

Enten du jobber hjemmefra eller sitter på et kontor, så er belysningen du jobber i svært viktig og kan i stor grad påvirke resultatet av arbeidet ditt. Som mennesker er vi ikke skapt for å sitte innendørs, så verdien av å få inn naturlig belysning på kontoret har vist seg svært verdiful for mange.

Her er fem tips du bør holde i bakhodet når du skal lyse opp ditt kontor:

1. Unngå direkte lys

Pass på at ingen lyskilder lyser direkte mot synet ditt når du er i arbeidsposisjon. På sikt vil dette være veldig forstyrrende og kan påvirke arbeidet ditt. Lys mot vegger, tak, bruk lampeskjermer og finn andre metoder for å unngå direkte lys. 

2. Oppgavelys som passer deg

Alt ettersom hva du gjør på ditt kontor, så bør du ha et dedikert lys på pulten som forenkler oppgavene dine. Vurder en justerbar bordlampe og lengden på armen, slik at du kan styre lyset. Om du hovedsakelig bare sitter ved dataen trenger du kanskje bare et enkelt lys, men om du har et stort skrivebord og gjør flere typer arbeid på det, kan det være vurdert å lage ha mulighet til å bestemme fokuspunktet for lyset.

3. Plassering

Vurder hvor du vil at lyset skal komme fra. Om du har det i bakgrunn av skjermen, så risikerer du gjenskinn fra bakgrunnen. Har du det rett over, så får du gjenskinn om du har skjermen på skrå (bakoverlent). 

4. Naturlig lys

Unngå unaturlig lys og lys med høy varme (gulaktig) på kontoret. Vi mennesker er skapt for å være utendørs, så naturlig lys er absolutt det beste på kontoret. 

5. Pynt opp kontoret med lys

Belysning trenger ikke være for at du skal se i mørket. Det kan også brukes til å sette et preg på kontoret. Vurder hvordan du kan bruke LED og fiberoptisk belysning for å skape stemningsbelysning på kontoret.

Kanskje du har noen objekter, kunst eller noe annet du ønsker å legge fokus på? Bruk belysning for å få frem det som er flott på ditt kontor.

Noen eksempler på hvordan du kan lyse opp et kontor

Her ser du noen av eksemplene nevnt ovenfor satt i praksis:

#1 Taklys

Her ser du et eksempel hvor vi lyser opp med bare taklyset. Hele lysopplevelsen blir litt matt og på sikt er det ikke et egnet sted å jobbe. Bordlampen fungerer ikke bra i den høyden, da den i stor grad treffer skjermen.

 

#2 Oppgavebelysning

Her prøver vi med en bordlampe som er plassert lavere, slik at lyset ikke treffer skjermen. Dette gjør det mye lettere å jobbe med andre oppgaver ved siden av skjermene.

 

#3 Stemningsbelysning

Vi øker stemningen ved å legge til en enkel liten lampe i bakgrunn. Den gir ikke noe særlig til ekstra arbeidslys, men gir en bedre stemning :)