Handlekurv

..er tom!

Bestselgere
Produsenter

Guide til baderomsbelysning

Badet er et rom vi gjør mange av våre daglige oppgaver - alt fra tannpuss og stelling til sminking og vasking. Som i alle andre rom, så er lys viktig for at vi skal kunne gjøre våre daglige gjøremål. Det som skiller belysningen på badet fra de andre rommene, er at belysningen på badet er viktig for hvordan du føler etter du har ordnet deg for dagen. Har du kanskje vært på et bad før hvor du føler deg bleik på grunn av det sterke lyset? Eller kanskje et bad som er så svak belysning på at du ikke klarer å sminke deg ordentlig? Det ønsker du ikke på ditt eget bak.

 

Viktig å tenke på

Her er noen ting som er lurt å holde å bakhodet når du skal innrede baderommet med belysning:

  • Det er en hovedregel at belysning på badet alltid skal være fastmontert.
  • Bruk fagpersonell til montering!
  • Speilbelysning må være jevn og ikke blendende.
  • Plasser lys ved siden av speilet, ikke over om du vil ha en god effekt. Da unngår du skygge rundt nese, hake og øyne.
  • Ha gjerne et dempet lys eller dimmer på spotter, så slipper du skarpt lys om du må på badet om natten og kommer fra et mørkt soverom.
  •  Velg naturlig lys rundt speilet

Soner på baderom

Bad deles inn i 3 forskjellige soner. De forskjellige sonene er illustrert på bildet under og avgjøres av hvor våt det vil være i de sonene. En typisk sone 1 er innenfor dusj og andre steder hvor vann spruter direkte. Sone 2 er i umiddelbar nærhet til sone 1. Sone 3 er resten av badet, hvor det ofte er mye fuktighet i luften, selv om det ikke er vanlig at vann sprutes direkte innenfor denne sonen.

  1. Sone 1: Krever minimum IP67, 12V og dobbeltisolering. 
  2. Sone 2: IP44, jordet.
  3. Sone 3: IP21, jordet.
Under finner du en illustrasjon som forklarer de forskjellige sonene.

Hva sier regelverket?

I alle våtrom er det spesielle krav som gjelder for installasjon av elektriske utstyr. Dette er for å begrense personfare, i tillegg til at man med mer sikkerhet vet at utstyret fungerer som det skal i rom som har krevende forhold, slik et våtrom har.

Det er derfor viktig at man bruker godkjent utstyr, monterer det korrekt og bruker fagfolk som har erfaringer fra tidligere arbeid. Det er spesielt viktig at man har kontroll på sonene som er nevnt tidligere på siden.

Alt for ofte skjer det skader, både på eget hjem og de som bor i det, nettopp fordi husets egen "handyman" har prøvd seg på egenhånd. Unngå dette ved å bruke godkjente fagfolk!